

szkolenie
Rachunkowość zarządcza i controlling w praktyce - stopień I
czyli jak wykorzystać informacje z rachunkowości na potrzeby wspomagania procesów decyzyjnych
SZKOLENIE OTWARTE
Obecnie szkolenie jest niedostępnew formie otwartej (dla osoby),
jeśli jesteś zainteresowany tym
szkoleniem wpisz swoje dane.
SZKOLENIE ZAMKNIĘTE
(Dla grupy)
Stacjonarne lub
Live Training »
(szkolenie online)
Liczba osób
stacjonarne: 15 / 15
online: 12 / 12
Miejsce: online, dowolne
7 970 PLN netto

Opis szkolenia
Program szkolenia
1. Wprowadzenie do controllingu i rachunkowości zarządczej:
- Istota funkcjonowania controllingu w firmie
- Cele i zadania controllingu finansowego w przedsiębiorstwie – w jaki sposób controlling może wspomagać osiąganie celów finansowych przedsiębiorstwa?
- Operacyjne i strategiczne podejście do controllingu finansowego – budowa systemu informacyjnego w przedsiębiorstwie w oparciu o dane z rachunkowości
2. Problemy związane z kosztami prowadzenia działalności:
- Klasyfikacja kosztów działalności – jak grupuje się koszty w firmie według prawa bilansowego i na potrzeby zarządzania przedsiębiorstwem
- Analiza zmienności kosztów – jak zidentyfikować koszty stałe i zmienne oraz ustalić, jak wahania popytu i produkcji wpływają na koszty operacyjne
3. System rachunku kosztów i jego znaczenie:
- Rachunek kosztów pełnych a rachunek kosztów zmiennych – jaki jest wpływ stosowanego systemu rachunku kosztów na wynik finansowy firmy, jak można sterować wynikiem za pomocą zapasów
- Wieloblokowy i wielostopniowy rachunek kosztów zmiennych – jak sporządzić rachunek wyników wybranych części organizacyjnych przedsiębiorstwa oraz dla poszczególnych produktów (wyrobów, usług).
4. Zastosowanie analizy koszt-wolumen-zysk w controllingu:
- Próg rentowności – ile należy sprzedawać, aby wyjść na swoje; ile sprzedawać, aby osiągnąć zakładany poziom zysku
- badanie marginesów bezpieczeństwa – o ile można zmniejszyć sprzedaż, aby nie zbankrutować
- wykorzystanie dźwigni operacyjnej i finansowej w controllingu – jak fluktuacje popytu wpływają na zysk i jak zmiany zysku oddziałują na rentowność kapitału własnego
- wrażliwość progu rentowności i decyzje podejmowane w innych działach (np. marketing) a próg rentowności
5. Wykorzystanie informacji o kosztach w procesie podejmowania decyzji:
- Optymalna struktura produkcji – jakie asortymenty wyrobów oferować i w jakich ilościach, aby najwięcej zarobić
- Kalkulacje cenowe – jak ustalić cenę sprzedaży w normalnych warunkach działania i przy specjalnych zamówieniach
- Decyzje typu „make or buy” – czy opłaca się wytwarzać czy kupować dany komponent
- Decyzje związane z typem produkcji – jak wybrać optymalny sposób wytwarzania lub świadczenia usług
- Decyzje typu „wytwarzać dalej czy zaprzestać” – co się bardziej opłaca
6. Projektowanie controllingu i rachunkowości zarządczej:
- kryteria wyodrębniania ośrodków odpowiedzialności
- ocena i kontrola dokonań centrów kosztów, zysku i inwestycji
- proces budżetowania, metody budżetowania i rodzaje budżetów,
- budżetowanie operacyjne i finansowe,
- konsolidacja budżetów cząstkowych w ramach budżetu głównego